Koken op gas of inductie: het verschil 

Koken op gas of inductie: het verschil 

Koken op gas of inductie? Een belangrijke vraag om over na te denken als je van plan bent je keuken te renoveren. Duurzaamheid en kostenbesparing spelen een grote rol in deze vraag. Laten we eens gaan kijken naar de verschillen tussen beide opties en hoe ze zich verhouden op het gebied van duurzaamheid en kostenbesparing. Bekijk welke kookoptie het beste bij jouw kookstijl, keukenontwerp en behoefte past. Benieuwd? Blijf lezen!

De werking van op gas koken

Koken op gas is een traditionele methode die al ontzettend lang wordt gebruikt in keukens over de hele wereld. De werking ervan is relatief eenvoudig: je draait aan de knoppen, elk gaspit heeft zijn eigen knop, en op die manier kun je de grootte en sterkte van het vuur bepalen.

Koken met gas: voor- en nadelen

Hoewel gas-koken lange tijd populair is geweest vanwege directe controle en vertrouwde werking, heeft het ook enkele nadelen.

Voordelen

 • Gemakkelijke warmteregeling: De vlam kan eenvoudig worden aangepast om de warmte te regelen, waardoor je direct ziet wat je doet en voorkomt dat het eten snel aanbrandt.
 • Lage aanschafkosten: gaskookplaten zijn over het algemeen goedkoper in aanschaf, waardoor het een betaalbare optie is voor veel huishoudens.

Nadelen

 • Warmteverlies: Tot wel 50% van de warmte gaat verloren tijdens het koken, wat resulteert in een minder efficiënt gebruik van energie. 
 • Langere kooktijd: Koken op een gaskookplaat kan iets langer duren dan een elektrische kookplaat.
 • Moeilijker schoon te maken: Gaskookplaten kunnen lastiger schoon te maken zijn, vooral als er etensresten zijn ingebrand of als er iets is overgekookt.

Koken op gas of inductie: het verschil 

De werking van inductie-koken

Koken op inductie maakt gebruik van elektromagnetische inductie om warmte te genereren. In plaats van een open vlam of verwarmingselementen, worden inductiekookplaten voorzien van spoelen onder het glazen oppervlak. Wanneer een pan van magnetisch materiaal op de kookplaat wordt geplaatst, worden de spoelen geactiveerd en ontstaat er een magnetisch veld dat warmte opwekt in de bodem van de pan. Dit betekent dat alleen de pan zelf wordt verwarmd, terwijl de kookplaat zelf relatief koel blijft erg veilig dus!

Voor- en nadelen van inductie-koken

Voordelen

 • Snelheid en energie-efficiëntie: Inductiekookplaten genereren alleen warmte wanneer er een pan op staat, waardoor er minder warmteverlies is en de kooktijd verkort wordt.
 • Gemakkelijker schoon te maken: Het gladde glazen oppervlak van een inductiekookplaat maakt het eenvoudiger om schoon te maken, zonder branders of brander-roosters.
 • Verminderd risico op verbranding: Omdat de inductieplaat niet direct wordt verhit, is er minder kans op verbranding tijdens het koken.

Nadelen

 • Nieuwe pannen: Het aanschaffen van pannen van magnetisch materiaal voor inductie-koken kan prijzig zijn, wat een extra investering vereist.
 • Stroomcapaciteit: Je steekt de stekker van een inductiekookplaat niet zomaar in het stopcontact. Een inductiekookplaat vraagt soms om veel stroom in één keer. Niet elke meterkast kan dit zomaar aan.

inductiekookplaat

 

Wat is het verschil tussen koken op gas of inductie? 

Een van de belangrijkste verschillen tussen inductie-koken en koken op gas is de manier waarop de warmte wordt gegenereerd. Bij inductie-koken wordt de warmte rechtstreeks in de pan geproduceerd door middel van elektromagnetische inductie, terwijl bij koken op gas de warmte afkomstig is van een open vlam onder de pan. Een ander verschil zit hem in de veiligheid, een inductieplaat is veiliger dan gas, doordat de kookplaat alleen heet wordt als er een pan op staat en de rest van de plaat koel blijft.

Wat is goedkoper koken op gas of inductie?

Bij de kosten tussen koken op gas en inductie spelen verschillende factoren een rol. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste punten.

Kostenaspecten van inductie:

 • Aanschaf: De investering voor een inductiekookplaat is over het algemeen hoger dan die voor een gasfornuis. Prijzen variëren, maar kunnen tussen de €750 en €3700 liggen voor een kwalitatieve inductiekookplaat.
 • Energieverbruik: Koken op inductie is energiezuiniger dan koken op gas. De geschatte jaarlijkse energiekosten bedragen ongeveer €75.
 • Aansluiting: Voor een inductiekookplaat is een elektriciteitsaansluiting nodig, en afhankelijk van het vermogen van de kookplaat kan dit leiden tot aanpassingen in de meterkast.
 • Pannen: Voor een inductiekookplaat zijn speciale pannen nodig. Inductiekookplaten werken namelijk alleen met RVS met magnetische bodem, gietijzer, of met pannen met een dikke metalen bodem. Je hebt al een pannenset voor €50.  Maar ga uit van goedkoop = duurkoop. Goedkopere pannen geleiden namelijk over het algemeen niet zo goed. Een kwalitatief goede pannen set kan oplopen tot €300/

Kostenaspecten van gas:

 • Aanschaf: Een gasfornuis is over het algemeen goedkoper in aanschaf dan een inductiekookplaat. De prijzen variëren, maar liggen gemiddeld tussen de €500 en €1500.
 • Energieverbruik: Jaarlijks betaal je gemiddeld €78 aan gasverbruik voor een gasfornuis. Op lange termijn kunnen de kosten voor gas echter stijgen door de ontwikkelingen in Nederland richting gasvrije oplossingen.

Dus, hoewel de kosten voor een inductiekookplaat en pannen hoger liggen, biedt koken op inductie op lange termijn voordelen vanwege het lagere energieverbruik en de toenemende duurzaamheid van elektriciteit. Gasfornuizen zijn momenteel goedkoper in aanschaf, maar de kosten voor gas kunnen op termijn stijgen door ontwikkelingen naar gasvrije oplossingen in Nederland.

Gasvrij Nederland voor 2050

In de aanloop naar 2050 ondergaat Nederland een grote transformatie in energievoorziening. De Rijksoverheid heeft doelstellingen gesteld om de CO2-uitstoot te verminderen door over te schakelen naar duurzame energiebronnen. Een van de belangrijkste veranderingen is dat vanaf 2050 koken op gas en het verwarmen van huizen met aardgas niet langer kan. In plaats daarvan zullen duurzame installaties de standaard worden voor het opwekken van warmte en het bereiden van maaltijden. Ook producenten van gaskookplaten stoppen langzamerhand met het produceren hiervan en gaan volledig over op inductie.

Waarom deze verandering?

Het antwoord is simpel, het verminderen van de CO2-uitstoot. Het koken op gas draagt bij aan de uitstoot van schadelijke broeikasgassen. Om de klimaatverandering tegen te gaan, is het noodzakelijk dat Nederland CO2-uitstoot gaat verminderen. Voor woningeigenaren betekent dit dat zij moeten investeren in duurzame installaties. Gelukkig zijn er subsidies beschikbaar om deze overgang te vergemakkelijken. Maak de overstap naar duurzame energie met een inductie kookplaat!

Merken van gas- en inductiekookplaten

Keukenstudio ter Laak heeft een groot assortiment aan hoogwaardige gas- en inductiekookplaten van top merken zoals AEG, Siemens en ATAG. Elk merk heeft zijn eigen kenmerken en voordelen, van energiezuinigheid tot compromisloos materiaalgebruik en elegant design. Ontdek meer over de mogelijkheden van deze merken voor jouw nieuwe keuken.

Keukenontwerp overwegingen

Bij het bedenken van je keukenontwerp moet je nadenken over of je een gasfornuis of inductiekookplaat wilt. Gas heeft een gasleiding en ventilatie nodig, terwijl inductie gewoon elektriciteit en een plat oppervlak nodig heeft. Maar vergeet niet dat niet alle pannen werken met inductie, dus dat is ook iets om in gedachten te houden. En dan is er nog een belangrijk onderdeel om te bepalen welke van de twee kookopties beter past bij de look en feel van je keuken, een inductie kookplaat kan een modernere look creëren in de keuken, terwijl een gasfornuis perfect is voor een landelijke keuken en een huiselijke sfeer. Er nog niet over uit welke stijl bij jou past? Bekijk hier meer keukeninspiratie. 

 

moderne woonkeuken met inductie kookplaat

Bekijk deze Moderne woonkeuken Noordwijk met inductie kookplaat

Ontwerp jouw droomkeuken met een inductieplaat of gasfornuis bij keukenstudio ter Laak!

Keukenstudio ter Laak is al meer dan 60 jaar een begrip in de bollenstreek. We hebben een uitgebreid assortiment aan opties van inductie platen of gasfornuizen van A-merken als AEG en ATAG en Siemens. Wij helpen jou met het realiseren van jouw droomkeuken! Bezoek onze showroom in Noordwijkerhout en laat je inspireren door onze uitgebreide collectie.  

 • Persoonlijk advies  
 • Minimaal 5 jaar garantie  
 • Inbouwapparatuur van A-merken  
 • Topkwaliteit tegen een eerlijke prijs  
 • Inclusief montage en installatie door onze vakkundige monteurs  

Benieuwd wat de beste keuze is voor jouw keuken? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak en laat onze experts je advies geven voor inductie kookplaten en gasfornuizen bij jou thuis.

Bezoek onze showroom

Laat u inspireren en adviseren door onze eigen vakmensen!

Keuken inspiratieboek aanvragen bij Keukenstudio Ter Laak

Laat u inspireren met uw persoonlijke keuken inspiratieboek!

dark-background
terlaak-map-bg-mobile

Al meer dan 60 jaar een begrip in de bollenstreek

Bezoek onze showroom

terlaak-footer-map-bg terlaak-bg-mobile