Landelijke keuken met ingebouwde afzuigkap in kookplaat - Keukenstudio Ter Laak

Werkbladafzuiging: de 7 voor- en nadelen

Werkbladafzuiging, ook wel kookplaat met afzuiging is de nieuwste trend op het gebied van keukenventilatie. In plaats van een traditionele afzuigkap boven je kookplaat, verdwijnt de afzuiging nu subtiel in je werkblad waardoor er een open ruimte gecreëerd wordt. Maar is dit de ideale oplossing voor jouw keuken? We zetten de voor- en nadelen op een rijtje, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Wat is een werkbladafzuiging?

Een werkbladafzuiging, ook wel geïntegreerde afzuiging genoemd, is een afzuigsysteem dat ingebouwd is in het werkblad of kookplaat. De afzuigunit is onzichtbaar in het blad of kookplaat verwerkt en zuigt kookdampen en geuren direct bij de bron weg. Dit zorgt voor een effectieve afzuiging en een strak en open design in de keuken.

kookeiland met werkbladafzuiging

Hoe werkt een kookplaat met afzuiging? 

De werking is vrij eenvoudig. Kookdampen en geuren worden door de afzuigunit en een krachtige motor door een neerwaartse luchtstroom naar beneden gezogen. Het kan aangesloten worden op een kanaal naar buiten maar werkt in de meeste gevallen met een recirculatiesysteem met koolstoffilters. Deze koolstoffilters moeten na een aantal jaar vervangen worden, afhankelijk hoe intensief de afzuiging gebruikt wordt. 

De afzuigunit is voorzien van filters die vet en vuil opvangen. Deze filters moeten regelmatig worden gereinigd om de optimale werking van de afzuiging te behouden.

De voordelen 

Een kookplaat met afzuiging biedt een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van traditionele afzuigkappen:

  • Effectieve afzuiging: de kookdampen en geuren worden direct bij de bron weggezogen, waardoor ze minder kans hebben om zich te verspreiden door de keuken.
  • Modern en strak design: het heeft een moderne en strakke uitstraling die perfect past in de moderne keuken. Het kan overal geplaatst worden in de keuken en je hoeft geen rekening te houden met luchtafvoer.
     
  • Ruimtebesparend: in tegenstelling tot traditionele afzuigkappen die veel ruimte innemen, is een werkbladafzuiging een ruimtebesparende oplossing. Het creëert een open ruimte, wat ideaal is voor een kookplaat op een keukeneiland, zonder dat je daarboven een schouw met afzuiging hoeft te plaatsen. Het creëert een open ruimte óf zorgt juist voor extra opbergruimte.

  • Laag geluidsniveau: werkbladafzuiging heeft over het algemeen een laag geluidsniveau, ze zijn een stuk stiller dan traditionele afzuigingen. Extra fijn voor in een woonkeuken, zodat je elkaar nog goed kunt verstaan tijdens het koken!

  • Gemakkelijk schoon te maken: 9 van de 10 werkbladafzuigsystemen is een inductie kookplaat met afzuiging. Deze inductiekookplaten zijn eenvoudig schoon te maken. De filters die in het afzuigsysteem zitten om het vet en vuil op te vangen, zijn ook makkelijk omhoog te halen en schoon te maken.

wit kookeiland met inductiekookplaat en werkbladafzuiging

De nadelen

Naast de fijne voordelen, heeft een werkbladafzuiging ook enkele nadelen:

  • Hogere aanschafkosten: werkbladafzuiging is doorgaans duurder dan een traditionele afzuigkap. Het is een nieuwe technologie waardoor het nog wat prijziger is dan een reguliere afzuigkap. Daarnaast komen er extra kosten kijken bij het vervangen van de koolstoffilters.
  • Minder opbergruimte onder de kookplaat: omdat het afzuigsysteem onder de kookplaat/werkblad is geïnstalleerd gaat het deels ten koste van de kastruimte onder het werkblad. Daarnaast is een wat hoger werkblad nodig om de werkbladafzuiging te kunnen inbouwen. Houd hier rekening mee met de indeling van je keuken en keuze voor het werkblad.

  • Extra onderhoud: het vergt wat meer onderhoud dan een traditionele afzuigkap. De vetfilters moeten regelmatig in de vaatwasser of met heet water worden schoongemaakt. Daarnaast in tegenstelling tot een reguliere afzuigkap kunnen er etensresten in het afzuigsysteem vallen, deze moeten ook uit de opvangbak gehaald worden en schoongemaakt worden.

De verschillende merken voor een kookplaat met afzuiging

Ben je op zoek naar een kookplaat met afzuiging, dan heb je keuze uit diverse merken en modellen. Bij Keukenstudio ter Laak werken we samen met A-merken waar we trots op zijn! Enkele populaire merken voor een werkbladafzuiging zijn:

Bora kookplaat met afzuiging

Bora is een Duitse fabrikant die gespecialiseerd is in kookplaten met afzuiging. De Bora-systemen staan bekend om hun hoge kwaliteit, innovatieve designs en krachtige afzuigprestaties.

inductiekookplaat met afzuiging

AEG kookplaat met afzuiging.

AEG is een Zweeds merk dat een breed scala aan keukenapparatuur aanbiedt, waaronder kookplaten met afzuiging. AEG-kookplaten met afzuiging zijn stijlvol, gebruiksvriendelijk en voorzien van de nieuwste technologieën.

Siemens kookplaat met afzuiging

Siemens is een Duits merk met een rijke historie in keukenapparatuur. Siemens kookplaten met afzuiging staan bekend om hun innovatieve technologieën, hoogwaardige kwaliteit en stijlvolle designs.

Atag kookplat met afzuiging

ATAG is een Nederlands merk dat al meer dan 75 jaar keukenapparatuur produceert. ATAG biedt een aantal kookplaten met afzuiging aan, met een goede prijs-kwaliteitverhouding.

inductieplaat met werkblad afzuiging

Naast deze merken zijn er nog diverse andere fabrikanten die kookplaten met afzuiging aanbieden. Bij Keukenstudio ter Laak helpen we je graag met de juiste keuze! Geheel afgestemd op jouw wensen, budget en keukenstijl.

Ontwerp je droomkeuken met werkbladafzuiging bij Keukenstudio ter Laak

Kom langs in onze showroom in Noordwijkerhout en we gaan samen aan de slag met het ontwerp van jouw droomkeuken! Je krijgt altijd persoonlijk advies, we passen alles aan op jouw wensen. Een compleet uitgeruste keuken met A-merk apparatuur. Kies voor één van onze vele keukens of ga voor maatwerk. Jouw nieuwe keuken wordt compleet geleverd en wordt perfect door ons gemonteerd en geïnstalleerd. Samen creëren we een keuken die naadloos aansluit bij jouw wensen en behoeften.

Bezoek onze showroom en laat je inspireren en adviseren voor jouw nieuwe kookplaat met afzuiging.

Eerst nog meer keukeninspiratie opdoen? Bekijk onze gerealiseerde keukens waar we trots op zijn!

Bezoek onze showroom

Laat u inspireren en adviseren door onze eigen vakmensen!

Keuken inspiratieboek aanvragen bij Keukenstudio Ter Laak

Laat u inspireren met uw persoonlijke keuken inspiratieboek!

dark-background
terlaak-map-bg-mobile

Al meer dan 60 jaar een begrip in de bollenstreek

Bezoek onze showroom

terlaak-footer-map-bg terlaak-bg-mobile