Stoomoven en combi-magnetron

Stoomoven of magnetron? De voor- en nadelen

De keuze van een oven in je keuken kan tegenwoordig nog best overweldigend zijn. Ga je voor een stoomoven, hete luchtoven, combi of magnetron? Er is keuze genoeg, maar wat zijn nou precies de voor- en nadelen? Wij leggen het je uit zodat je een weloverwogen keuze kunt maken!

Wat is een stoomoven?

Een stoomoven maakt gebruik van stoom om eten te bereiden. Dit apparaat kookt voedsel door water om te zetten in stoom, die vervolgens het voedsel omhult. Voedingsstoffen en vitamines blijven behouden terwijl je gerechten sappig en mals zijn. Ook zorgt deze kookmethode voor een gelijkmatige verwarming en het behoud van intense smaken.

Voordelen van een stoomoven

 • Gezondere maaltijden: Stomen behoudt meer voedingsstoffen en vitamines in vergelijking met andere kookmethodes.
 • Intensieve smaken: Door stomen blijven de natuurlijke smaken van jouw ingrediënten beter bewaard.
 • Gelijkmatige verwarming: Het voedsel wordt gelijkmatig gekookt, zonder droge of verbrandde plekken.
 • Geen vet of olie nodig: Je hebt geen toegevoegde vetten nodig om te koken, wat de maaltijden lichter maakt.
 • Combi-stoomoven: tegenwoordig zijn er veel verschillende combi-ovens te vinden. Zo ook voor een stoomoven. Zodat je naast stomen ook kunt bakken en braden.

Nadelen van een stoomoven

 • Langere kooktijd: Stomen duurt over het algemeen langer dan koken met een magnetron of oven.
 • Hogere aanschafkosten: Stoomovens zijn vaak duurder dan magnetrons.
 • Onderhoud: Ze hebben regelmatig onderhoud nodig om kalkopbouw te voorkomen.

siemens stoomoven

Wat is een magnetron?

Een magnetron gebruikt microgolven om voedsel snel te verwarmen of te ontdooien. Dit apparaat is een favoriet in vele huishoudens vanwege zijn snelheid en gebruiksgemak.

Voordelen van een magnetron

 • Snelheid: Magnetrons kunnen voedsel in een fractie van de tijd opwarmen in vergelijking met traditionele ovens. Perfect voor studenten, singles of gezinnen met een druk schema.
 • Gebruiksgemak: Eenvoudig te gebruiken voor het opwarmen van restjes of het ontdooien van bevroren maaltijden.
 • Goedkoper: Over het algemeen een stuk goedkoper dan stoomovens, wat het een budgetvriendelijke optie maakt.
 • Compactheid: Magnetrons nemen vaak minder ruimte in beslag en zijn makkelijk te plaatsen in kleinere keukens.

Nadelen van een magnetron

 • Voedingsstoffen verdwijnen: Opwarmen in de magnetron kan leiden tot verlies van vitamines en mineralen. Verse voeding stomen is daarom een gezondere keuze. Daarnaast kan het som leiden tot droge of rubberachtige texturen.
 • Ongelijkmatig garen: Sommige gerechten worden ongelijkmatig gaar in de magnetron. Vooral grote stukken vlees of vis kunnen hier last van hebben.
 • Niet voor alles geschikt: Eieren, yoghurt en sommige andere voedingsmiddelen kunnen exploderen in de magnetron. Wees hier voorzichtig mee!
 • Beperkte kookmogelijkheden: Met een magnetron kun je in principe alleen opwarmen, ontdooien. Voor uitgebreider koken is een andere optie nodig.

stoomoven en combimagnetron

Bekijk deze gerealiseerde keuken met ATAG combimagnetron en heteluchtoven.

Stoomoven, magnetron of een combi: welke kies jij?

De keuze tussen een stoomoven en magnetron hangt af van je kookstijl en behoeften. Ga je voor gezondere maaltijden waarbij smaak en voedingsstoffen behouden blijven, maar wat wel wat meer tijd kost? Kies dan voor een stoomoven. Modellen van bijvoorbeeld Siemens of AEG zijn altijd een goede keuze! Wil je alleen snel maatlijden kunnen opwarmen of ontdooien en heb je wat minder te besteden? Dan is een magnetron de beste keuze.

Combi stoomoven de perfecte combinatie?

Als je op zoek bent naar een apparaat dat het beste van twee werelden combineert, dan is de combi stoomoven wellicht de perfecte keuze voor jou. Een combi stoomoven biedt alle voordelen van een traditionele heteluchtoven met de extra functionaliteit van stomen. Dit betekent dat je kunt bakken, braden en grillen met de precisie en voordelen van met stoom koken.

Een bijzonder handige functie is de mogelijkheid om de exacte verhouding van warmte en stoom automatisch aan te passen aan het gerecht dat je bereidt. Dit zorgt ervoor dat je gegrild vlees sappig blijft van binnen en heerlijk krokant is van buiten. Dit maakt een combi stoomoven niet alleen ideaal voor het bereiden van vlees, maar ook voor het perfectioneren van allerlei gerechten, van groenten tot sous-vide bereidingen.

Stoomoven en combi-magnetron

Bekijk deze gerealiseerde keuken met een AEG stoomoven met SteamPro Steamify functie (geschikt voor sous-vide) & een Combioven voorzien van magnetronfunctie.

Apparatuur van A-merken bij Keukenstudio ter Laak

Bij Keukenstudio ter Laak vind je een ruim aanbod stoomovens en magnetrons van diverse topmerken, waaronder Siemens, AEG en ATAG. Onze keukenadviseurs helpen je graag bij het kiezen van het apparaat dat perfect aansluit bij jouw wensen en budget voor jouw droomkeuken.

Bezoek onze showroom of maak een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek. Laat je inspireren door onze uitgebreide collectie en ervaar de voordelen en de veelzijdigheid van Keukenstudio ter Laak!

Bezoek onze showroom

Laat u inspireren en adviseren door onze eigen vakmensen!

Keuken inspiratieboek aanvragen bij Keukenstudio Ter Laak

Laat u inspireren met uw persoonlijke keuken inspiratieboek!

dark-background
terlaak-map-bg-mobile

Al meer dan 60 jaar een begrip in de bollenstreek

Bezoek onze showroom

terlaak-footer-map-bg terlaak-bg-mobile