ku8571k2c_at3

Wijnkoelkast of wijnklimaatkast in je keuken, wat is het verschil?

In de wereld van wijnliefhebbers en keukenontwerpers zijn wijnkoelkasten en wijnklimaatkasten twee termen die vaak worden gebruikt. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee? Welke optie is de juiste keuze voor jouw keuken? In dit artikel gaan we dieper in op de verschillen tussen wijnkoelkasten en wijnklimaatkasten, zodat jij de beste beslissing kunt nemen wat het beste bij jou en jouw keuken past voor het bewaren en serveren van je favoriete wijnen.

Wat is het verschil tussen een wijnkoelkast en een wijnklimaatkast?

Het grootste verschil is dat een wijnkoelkast de wijn koelt en een wijnklimaatkast de wijn koelt én verwarmt. De wijnkoelkast houdt je wijn op één constante temperatuur. Waardoor je jouw witte, rode, rosé óf mousserende wijnen op de ideale serveertemperatuur kunt houden. De wijnklimaatkast heeft 2 of 3 temperatuurzones waardoor de wijnklimaatkast verschillende soorten wijnen op hun ideale serveertemperatuur kan bewaren.

Wat is een wijnkoelkast?

Een wijnkoelkast (ook wel wijnkoeler of wijnfrigo genoemd), is een speciaal ontworpen apparaat om wijn op een perfecte serveertemperatuur te bewaren voor directe consumptie. Deze koelkasten zijn uitgerust met één temperatuurzone. Daarom wordt dit vaak als de meest eenvoudige of goedkopere optie beschouwd.

 • Koelt de wijn op de perfecte serveertemperatuur
 • Één temperatuurzone

Keukenstudio ter laak - wijnkoeler wijnkoelkast wijnklimaatkast

De verschillende koeltechnieken van een wijnkoelkast

Er zijn twee verschillende koelmethoden die je kunt tegenkomen bij het kopen van een wijnkoelkast: de peltiertechniek, ook wel bekend als een thermo-elektrisch koelsysteem, en de compressortechniek.

Peltiertechniek (thermo-elektrisch):

Peltiertechniek is gebaseerd op de omzetting van elektrische stroom die ontstaat door de reactie tussen twee verschillende metaalsoorten, met als resultaat een temperatuurverschil. Dit zorgt ervoor dat de wijnkoelkast de omgevingstemperatuur kan verlagen.

 • Vrijwel trillingvrij door het gebrek aan bewegende elementen
 • Koelt maximaal 14 graden t.o.v. de omgevingstemperatuur
 • Alleen geschikt binnenshuis
 • Voor kleinere, vrijstaande wijnkoelkasten

Het is belangrijk op te merken dat wijnkoelkasten met thermo-elektrische koeling alleen geschikt zijn voor binnenshuis gebruik, aangezien ze uitsluitend koelen en niet kunnen verwarmen. Hierdoor zijn ze niet geschikt voor plaatsing in kelders of schuren, waar de temperaturen in de herfst en winter vaak te laag kunnen zijn.

Compressortechniek:

De compressortechniek is dezelfde die in normale koelkasten gebruikt wordt. Deze techniek maakt gebruik van een koudemiddel in een gesloten koelcircuit om warmte aan de omgeving te onttrekken. De constante verwarming en koeling in de koelkast zorgen voor minimale temperatuurschommelingen, wat gunstig is voor de wijnflessen. Deze techniek is een stuk krachtiger, waardoor het ideaal is voor grotere wijnkoelkastmodellen.Bovenkant formulier

 • Trillingvrije compressor
 • Krachtig koelsysteem
 • Geschikt is voor grotere wijnkoelkastmodellen
 • Groot temperatuurbereik

Keukenstudio ter laak - wijnkoelkast wijnklimaatkast

Wat is een wijnklimaatkast?

Een wijnklimaatkast kan naast koelen ook verwarmen. Er wordt gebruik gemaakt van de compressortechniek maar heeft ook verwarmingselementen. Wanneer de omgevingstemperatuur daalt, kan de klimaatkast verwarmen zodat er een constante temperatuur blijft. Daarnaast kan ook de luchtvochtigheid gereguleerd worden. Dit voorkomt kurkbeschadiging en wijnverlies. Uitgedroogde kurken breken gemakkelijk en veroorzaken oxidatie, wat de smaak schaadt. Te veel vocht kan etiketten beschadigen of schimmelvorming bevorderen, wat uiteraard zonde is voor kwaliteitswijn! Daarnaast voorkomt het reguleren van de luchtvochtigheid onaangename geuren en mogelijke overdracht naar de wijn.

 • Koelt én verwarmt voor de perfecte serveertemperatuur
 • Een, twee of drie temperatuurzones
 • Reguleren van de luchtvochtigheid

Waarom kiezen voor meerdere temperatuurzones?

Rode wijn, witte wijn, rosé en mousserende wijn hebben elk hun eigen specifieke vereisten als het gaat om bewaar- en serveertemperaturen. Als je een liefhebber bent van diverse wijnsoorten en graag meerdere flessen in één klimaatkast wilt bewaren, biedt een wijnklimaatkast met twee of drie temperatuurzones de perfecte oplossing. Met deze technologie kun je afzonderlijke temperaturen instellen voor elke zone, waardoor je op elk moment van de dag je favoriete wijn op de perfecte serveertemperatuur kunt hebben, klaar om te schenken!

De ultieme bewaartemperaturen per wijnsoort

Rode wijn Tussen de 14 en 18℃
Witte wijn Tussen de 7 en 12℃
Rosé Tussen de 8 en 10℃
Mousserende wijn Tussen de 6 en 8℃

 

Keukenstudio ter Laak - wijnkoelkast wijnklimaatkast

Wat kost een wijnkoelkast of wijnklimaatkast?

De prijzen voor een wijnkoelkast en wijnklimaatkast lopen ontzettend uit een. Het is onder andere afhankelijk van welke keuzes je maakt: hoeveel temperatuurzones? Welke koeltechniek? De grootte van de wijnkoelkast of -klimaatkast. De prijs varieert vanaf €1.200,- tot €3.500. Ga je voor een kleiner model met één temperatuurzone die alleen kan koelen, dan kom je al gauw uit op een goedkoper model van een wijnkoelkast. Maar wil je graag al jouw kwaliteitswijnen zowel rood als wit bewaren op de ultieme temperatuur in een groter model maar die wel een stuk langer mee gaat? Dan kom je uit op een wat kostbaarder model van een wijnklimaatkast.

Ontwerp jouw droomkeuken mét wijnkoelkast of wijnklimaatkast bij Keukenstudio ter Laak

Keukenstudio ter Laak is al meer dan 60 jaar een begrip in de bollenstreek. We hebben een uitgebreid assortiment aan wijnkoelers, wijnkoelkasten en wijnklimaatkasten van A-merken als AEG, ATAG en Miele. Wij helpen jou met het realiseren van jouw droomkeuken! Bezoek onze showroom in Noordwijkerhout en laat je inspireren door onze uitgebreide collectie keukens met wijnkoelkasten én wijnklimaatkasten.

 • Persoonlijk advies
 • Minimaal 5 jaar garantie
 • Inbouwapparatuur van A-merken
 • Topkwaliteit tegen een eerlijke prijs
 • Inclusief montage en installatie door onze vakkundige monteurs

Benieuwd wat de beste keuze is voor jouw keuken? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak en laat onze experts je advies geven voor de beste wijnkoelkast of wijnklimaatkast bij jou thuis.

Bezoek onze showroom

Laat u inspireren en adviseren door onze eigen vakmensen!

Keuken inspiratieboek aanvragen bij Keukenstudio Ter Laak

Laat u inspireren met uw persoonlijke keuken inspiratieboek!

dark-background
terlaak-map-bg-mobile

Al meer dan 60 jaar een begrip in de bollenstreek

Bezoek onze showroom

terlaak-footer-map-bg terlaak-bg-mobile